this site is best viewed in 800 x 600 resolution with Mozilla Firefox

Tentang Aku



Apa? Awak Cakap Apa?!

Coretan Yang Dulu

Arkib Im

Rakan Blog Im

Pautan

Afiliasi

Penghargaan

Powered by Blogger





Thursday, June 30, 2005

Wajah & Kesyukuran


Wajah
Jaclyn Victor
Lagu tema rancangan realiti tv3 Bersamamu

___________________________________________

Berbumbungkan angkasa kelabu
Lantainya bumi retak seribu
Setiap langkah perjalananmu
Beronak berliku

Betapa berat mata memandang
Berat bahu menggalas bebanan
Belum sempat menitis ke pipi
Tangisan kering sendiri

Berkali tersungkur
Pandanganmu kabur
Namun azam meneruskan hidup
Tak pernah luntur

Engkaulah perwira
Di medan derita
Merentasi ranjau kehidupan
Dengan harapan

Luahan rasa derita jiwa
Pada wajah tiada rahsia
Menunggu malang berganti tuah
Usah kau berputus asa
Kaulah wira


Also got this from the internet:

Today before you think of saying an unkind word
Think of someone who can't speak

Before you complain about the taste of your food
Think of someone who has nothing to eat

Before you complain about your husband or wife
Think of someone who's crying out to God for a companion

Today before you complain about life
Think of someone who went too early to heaven

Before you complain about your children
Think of someone who desires children but they're barren

Before you argue about your dirty house; someone didn't clean or sweep
Think of the people who are living in the streets

Before whining about the distance you drive
Think of someone who walks the same distance with their feet

And when you are tired and complain about your job
Think of the unemployed, the disabled and those who wished they had your job

But before you think of pointing the finger or condemning another
Remember that not one of us are without sin and we all answer to one maker

And when depressing thoughts seem to get you down
Put a smile on your face and thank God you're alive and still around

Life is a gift
Live it...
Enjoy it...
Celebrate it...
And fulfill it.
Sunday, June 26, 2005

Gotong-Royong


Rumah sewa aku koner lot.Ada laman, besar jugak. Aku tak pernah amik port sangat pasal kawasan laman rumah aku. Dulu, masa aku mula2 pindah ke sini, terdetik juga di hati, nak tanam pokok bunga, nak buat macam taman kecil...bukanlah jenis yang mahal2 siap ada air terjun mini tu, tapi cukuplah sekadar sedap mata memandang. Aku ingat nak tanam sayur sket. Serai ke, cili ke dan apa-apa sayur-sayuranlah yang boleh ditanam. Sekali-sekala bleh la buat ulam makan tengahari. Biar kalau orang tengok, orang bleh respek sket kt teruna2 bujang dan hensem-hensem yang duduk kat dlm rumah ni. Siap nak pasang rumput ala-ala padang golf tu lagi. "Gila kau," member aku cakap, "Mahal nak mampus tau rumput. Pastu kena maintain lagi". Laa..ye ke? Aku ingatkan rumput tak mahal. Mahal rupanya.

Tapi sume niat suci dan tulus murni aku tu perlahan-lahan hilang ditelan arus masa. Kekadang terfikir jugak, buat apa nak beria-ia? Ni cuma rumah sewa aje. Dibuatnye aku dh keluarkan skil aku sume, dekaret lawa-lawa, tetiba tuan rumah datang tengok, trus berkenan nak masuk balik umah dia, tak ke susah aku dgn kawan2 aku?

Jadi, akhirnya aku dan housemates aku sebulat suara menjadi rakan pencinta alam sekitar. Kami biarkan flora dan fauna pelbagai spesies berkembang biak dengan meriahnya di laman dan belakang rumah kami. Imperata cylindrica* dah naik separas pinggang. Saintis tua dulukala seringkali berpesan, "Jangan ikut resmi imperata cylindrica*, makin tua makin tegak tapi ke mana angin bertiup, ke situlah ia menghala." Tapi itu pesan saintis tua2. Kitorang bukan ikut resmi dia, kitorang biarkan dia tumbuh aje. Tumbuhan pelbagai spesies yang entah apa namanya semakin bermaharajalela. Kitorang buat bodoh. Lama-lama rumah kitorang dah jadi macam hutan sekunder. Kalau tengok dari belakang macam umah tinggal.

Sume ini sebenarnya akan berterusan kalau rumah kitorang tak didatangi oleh orang Southern Waste pagi semalam. Diorang kata Datuk Bandar Melaka nak datang melawat kawasan ni esok (hari ni) jadi diorang nak kawasan laman tu dibersihkan. Aku terkonfius sekejap, Melaka ada Datuk Bandar rupanya ye? Tak tahu pulak aku. Aku memang jahil bab-bab struktur hierarki pemerintahan negeri Hang Tuah ni. Aku tanya housemate, diorang pn taktau jugak, sama je jahilnya macam aku. Orang SW tu offer nak racun, tapi diorang caj RM35. Apa, RM 35? Heheh, takpe la, kitorang buat sendiri ye bang ye?

So petang tu dgn berbekalkan mesin pemotong rumput yang kitorang pinjam dari bapak Anis, bermulalah operasi gotong-royong membersihkan hutan sekunder tu. First time aku pegang mesin tu. Ingatkan keje dia senang aje. Huh..tak semudah yang disangka. Bukan senang nak trim rumput tu kasi rata. Naik krem tangan. Bergilir la kitorang mengkremkan tangan masing2. Masa aku potong rumput kat belakang rumah tu, saspen jugak. Manalah tau kalau2 ada ular. Aku ni org yg ophiciophobic**, cam Nana. Nasib baik takde. Mana rumput yang takleh potong, kitorang sabit. Kitorang cabut. Kitorang sapu dan kumpulkan kat satu tempat. Perlahan-lahan, umah kitorang jadi cantik sikit. Best pulak tengok laman yang kembali ada rupa laman.





Clockwise from top-left:
1. Pemotong rumput paling hensem
2. Men At Work
3. If you think his butt looks cute, wait till u see his face.
4. Posing, depan sampah pun tetap posing

Dan tanpa disangka, ada juga kuntuman bunga indah yang sudi menghiasi laman kami.




Dan selepas abis sume keje, taktau apa nak buat, dengan berbekalkan sabit dan kelengkapan di tangan, kengkawan aku yang kreatif pun menghasilkan imej ini.





Geng Al-Qaeda dah sampai ke M'sia? Hahaha...dah tentu bukan. Nilah creative re-enactment of Al-Qaeda kidnapping dibuat oleh kawan aku. Of cos, ianya sume adalah lakonan semata-mata. Nobody was harmed in the making of this photo. Tapi cam real je kan? Nasib baik kitorang tak buat backdrop bendera al-qaeda je kat belakang dia. Kalau tak mesti real abis...

The pictures you can't see are intentionally taken out for its controversial nature. Thanks for the advice Kak Nazrah & AuntyN!

* - lalang
** - takut kat ular

Sunday, June 19, 2005

Mini Sketsa


Masa : Kira-kira jam 12 tgh mlm
Tempat: Di bilik tidur N


Aku, N dan S sedang melepak. Nak tido malam masih muda. Kalau ikut jam biologi kami, baru pukul 8. Aku dan N sedang asyik memetik gitar kapok sambil menyanyikan irama medley lagu-lagu Peter Pan. S sedang membelek helaian suratkhabar.

"Ish..ish..ish," S tiba-tiba melepaskan keluhan berat. Matanya terpaku ke arah satu ruangan berita semasa. "Apahal?" tanyaku. " "Nihaa...berita hari ni, ada orang umur 5 tahun beranak. "Laa..iye ke? Hai...dunia dah nak kiamat," aku membalas, sedikit terkejut.

"Pelik ya dunia skrg ni..."N pula berkata sambil bertanya, "Orang kat mana tu?"
S tidak mengangkat kepalanya, pandangannya masih terlekat pada suratkhabar itu tapi perlahan-lahan satu senyuman nakal terbit dari bibirnya.

"Orang utan" katanya sambil tersengih.

Suasana sepi beberapa milisaat sebelum hilai tawa berderai.

Cis! Terkena aku. Aku ye-ye lah ingatkan orang spesies manusia. Berbakat jugak si S ni buat lawak spontan.
Thursday, June 16, 2005

It's Official!!


This is a declaration statement that I am now a proud supporter of the campaign "Katakan Tak Nak Pada A*F Undi", endorsed by a few bloggers whom I recently met (cyberwise that is). I did mention about my objection regarding the voting element of A*F in my previous post
here. But then I found REM's blog and his interesting factual presentation of it. Mine is more of a personal opinion from someone who doesn't really follow the updates of the entertainment industry. His is quite the opposite, being able to highlight in factual terms how A*F deviates from the original version of it from Spain, named as Operation Triumph, on reasons I think best described by the word 'greed'. One journey leads to another. And another. There were Sumie's and then Ydotcom. And others too when I'm willing to allocate the time.

I don't hate AF. I don't hate the students in it. In fact, I'm beginning to have a growing interest in the innocence and antiques of Mawi (i've never actually seen him in action yet, just from my readings of reviews). I also have no intention on criticising those who vote religiously. Their money, their business. I'm only against the method of determining the winner which is 100% by vote, which I think is nonsense. Is As*tro sincerely trying to dig up and polish fresh, talented artists or merely trying to squeeze money out of people while hiding under the veil of reality entertainment? The latter seems more likely. Otherwise, they could have devised a more constructive, effective and rational system of picking the winner.

Enuff said, everyone's entitled to their own opinion. For now, I'll leave it at that.
Tuesday, June 14, 2005

People & Perspective


Recently, I read a posting by
Mak Andeh, writing about six blind men and an elephant, which I'm sure most have already known. A simple story about how people can see the exact same thing differently. I've heard and read this story so many times since I was a little kid, I lost count already. Yet it never fails to amaze me that during my course of life, I tend to forget this fundamental fact. That sometimes I fight to be proven right and become too egotistical to admit that the other person might be right too. Sometimes laa..., not all the time.

Same goes to what we say too. I read a comic strip once, in which I forgot the title. The comic took a scene of animals sitting in a bar. There was an elephant, a bird, a horse, a bear and a pig, all male, sitting on the bar stools (honestly, I can't remember the actual animals). Suddenly, a monkey came in the bar and exclaimed "I just saw the most beautiful girl I've ever seen!" And the comic showed how each animal defined "beautiful girl", each imagining the female of their species. It was then that I understood why sometimes, when one of my frens would say "Wow! Cantiknya awek tu!!! I'd be looking at the same girl, wondering "Wat da heck is he thinking? Yg ni dia kata cantik?" I learnt that it's all a matter of perception. Now I wonder what they actually think of my taste? Hmmm...

Back in those days I had this friend who has this awek and memang sudah tangkap cintan tak siuman kerbau pendek punye. Most of the time we'd meet, he will never fail to tell about one particular story with his girl that he really liked. A loving romantic moment that they share. And he would tell me the same story again and again as if I'm suffering from chronic amnesia. By the 3rd round, I can still pretend to be interested, for the sake of good friends. By the 7th, I decided to politely ask him to stop. I was happy for him. I enjoyed seeing the smile and the beaming glow on his face whenever he tells me about it. But I can't pretend that it was interesting to me as it was to him.

Now, if I'd brought up the story to him, he'd probably terajang me since the girl he thought was the love of his life later decided to dump him for another guy without the slightest hint of remorse or regret. So much for the romantic moments huh?

But lesson learned. I too have noticed that there are things which can make me very excited and hyper while my peers would have the so-what?! look stamped on their faces. I too have told my 'exciting experiences' with great enthusiasm to others who turned out to be listening just out of grace and friendship.

But there are the stories and the friends of which and whom we can share the same stories again and again with the same excitement as if we're hearing it the first time. We'd laugh at the jokes we've told a hundred times because we still think it's really funny. I feel blessed to have those moments.


The interesting part of this blogging world, in the brief duration that I've been here is that I can read about other people, what they think, how they act, what they really feel about something. Because sometimes life sucks, and we can't act as if everything's ok all the time. It gives me a broader sense of understanding of life. I might not know most of the bloggers in person, but I've enjoyed it nonetheless.

I hope with time, I will learn more.



"There are times in life when we are ready to learn or accept something. Before that time, we wouldn't see it, even if it is right in front of our eyes."

Andrew Matthews


Monday, June 06, 2005

Dan Aku Mengerti Kini...


Dahulu aku menyangka
Cinta itu perlu diungkap dengan kata-kata
Ungkapan syahdu membelai jiwa
Pujuk rayu dan gurau senda
Tanda kasih tidak terhingga

Tapi kini aku sedari
Tak semua madah manis bermadu datang dari hati
Terkadang ada maksud lain yang disembunyi
Ada niat tersirat yang cuba diselindungi
Kata-kata tidak boleh menjadi sandaran cinta sejati

Bagiku
Cinta sejati bukan sekadar membisikkan I Love You
Dan membalas I Love You Too...
Tapi menyayangi seseorang
Tanpa mengharapkan balasan
Bersedia menemaninya kala susah dan senang,
Mengingatinya
Mendoakannya
Mendambakan kebahagiaan mengiringi hidupnya
Mengharapkan rahmat Ilahi menyinari hatinya

Kata-kata romantis itu hanya punya makna
Jika ia datang bersama keikhlasan jiwa
Kerana cinta sejati itu
Bukan datang dalam bahasa lidah
Tapi terungkap melalui bahasa hati
Terpancar melalui wajah, terselit di celah gerak-geri
Dan aku mengerti kini



~Kamar Imzadle~
Copyrights Reserved Imzadle 2005

Buat teman yang kena cabut gigi hari ni, dah..dah.. tahan ye, sikit aje tu! :)
Saturday, June 04, 2005

Home Alone


Aku keseorangan. Bukannya kesunyian. Bukannya mendambakan sesiapa untuk menemani di sisi. Keseorangan sebab memang aku tengah duduk kt umah sorang-sorang. Housemates aku sume takde, pegi kursus usha budak pempuan usahawan bermula semalam sampai Khamis depan. Kursus tu dianjurkan bersama dgn Kem. Pembangunan Usahawan. Sapa yg pegi dan tamat kursus tu akan dianugerahkan sijil yang melayakkan peserta tu untuk memohon pinjaman sehingga RM250,000 kelak, sekiranya diorang berminat untuk membuka perniagaan. Aku dah pegi dan dah ada sijil pun, maka aku tak dibenarkan pergi sekali lagi. Arakian, duduklah aku sendirian kt umah melayan perasaan sendiri, melayari internet, mengupdet blog, meYM teman-teman dan menge'check' e-mail. Kebetulan, melalui Nana, aku ketemu kembali seorang lagi sahabat seguru yang telah sekian lama terputus hubungan. Kini sedang menuntut di UK. Seronok dapat berborak dengannya via voice chat (kalau nak tepon, kim salam ler, brape ratus abis klau nak call UK?). Moga persahabatan yg terjalin kembali ini akan berkekalan. Projek aku masih terbengkalai lagi, justeru inilah masa yang sesuai untuk aku mengqadha' kembali kerja-kerja yang telah ditunda tertunda. Esok perlu setidak-tidaknya menjadi titik-tolak untuk aku menyambung semula perjuangan aku menyiapkan kajian dan laporan aku yang telah tertangguh sekian lama.

Hidup sensorang ni ada kelebihannya. Untuk tempoh masa yang singkat ni, aku boleh buat apa yang aku suka. Aku boleh memekak macam orang gila, boleh pasang lagu apa pun yang aku suka, boleh mandi tanpa perlu mengunci pintu dan takde orang yang akan muntah menengoknya. Aku juga adalah pemilik tidak rasmi untuk 2 buah kenderaan selain motor milikku nan satu itu, sebuah kereta Wira dan juga sebuah motor RXZ. Boleh aje kalau aku nak melaram dengan mobil temanku itu, tapi rasa macam tak patut pulak nak bawak keta org ke hulu-hilir sebenarnya sebab aku bukannya ada duit nak isi minyak . Lagipun, dibuatnya berlaku apa2 yg tak diingini pada keta tu, jenuh aku nak menjawab. Tak naklah jadi macam kes kawan aku aritu yang telah aku coretkan
di sini .

Aku bangun awal pagi iaitu kira-kira jam 12tgh hari tadi. Selepas bosan melepak di atas tilam, aku pun turun ke bawah (rumah sewa aku 2 tingkat, aku tido kat atas), tiba-tiba aku terperasan sesuatu yang menyaspenkan. Pintu belakang rumah aku terbuka! "Isy...pelik! Bukan bertutup dan berkunci ke semalam?", getus hatiku. Spontan aku terus membuka pintu bilik temanku yang duduk di bilik bawah. Tak nampak kelainan. Aku buka stor. Pun takde apa yang pelik. Aku check pintu grill. Takde tanda-tanda diumpil atau dipecahkan. TV dan PC masih ada di tempatnya. Itulah barang berharga yang ada pun. Cuma pintu tu aje yang terbuka. "Mungkin terbuka sendiri je kot, kena tiup angin ke?", aku bermonolog nak menyedapkan hati, walaupun aku sendiri tak percaya dengan alasan aku tu.

Malam ni aku akan lebih berhati-hati. Walaupun tergaris secalit risau di hati, tapi sekurang-kurangnya aku punya sekelumit ilmu seni beladiri Melayu asli yang aku pelajari untuk menjadi bekal buat membentengi diri. Moga dengan izin Allah dan berkat guru, aku mampu menggunakannya andai terpaksa.


Segala Sesuatu Itu Indah Pd Waktunya


Pernahkah kamu merasakan
bahwa kamu mencintai seseorang meski kamu tahu ia tak sendiri lagi
dan ....
meski kamu tahu
cintamu mungkin tak terbalas
tapi.....
kamu tetap mencintainya......

Pernahkah kamu merasakan
bahwa kau sanggup melakukan apa saja
demi seseorang yang kamu cintai
meski kamu tahu ia takkan pernah peduli
ataupun....
ia peduli dan mengerti
tapi...
ia tetap pergi....

Pernahkah kamu merasakan....
hebatnya cinta...
tersenyum kala terluka..
menangis kala bahagia...
bersedih kala bersama...
tertawa kala berpisah...

Aku pernah...
aku pernah tersenyum meski ku terluka
kerana...
ku yakin Tuhan tak menjadikannya untukku

aku pernah menangis kala bahagia
kerana...
ku takut kebahagiaan cinta ini kan sirna begitu saja

aku pernah bersedih kala bersamanya
kerana....
ku takut kan kehilangan dia suatu saat nanti

dan....
aku juga pernah tertawa...
saat berpisah dengannya
kerana...
sekali lagi cinta tak harus memiliki
dan....
Tuhan pasti telah menyiapkan cinta yang lain
untukku.....

aku tetap bisa mencintainya
meski ia tak dapat ku rengkuh dalam pelukanku
kerana...
memang cinta ada dalam jiwa bukan dalam raga

semua orang pasti pernah merasakan cinta
orang tua...
sahabat....
kekasih...
dan akhirnya pasangan hidup.....

buat temanku yang sedang jatuh cinta
ku ucapkan selamat...
kerana cinta itu sangat indah
semoga kalian slalu bahagia...

buat temanku yang sedang terluka karena cinta...
hidup itu bagaikan roda yang terus berputar
satu saat aka berada di bawah
dan hidup terasa begitu sulit

tetapi...
keadaan itu tidak untuk selamanya
bersabarlah dan berdoalah
kerana cinta yang lain
akan datang dan menghampirimu

buat temanku yang tidak percaya akan cinta
buka hatimu...
jangan menutup mata akan keindahan dunia
maka cinta akan membuat hidupmu
menjadi bahagia...

buat temanku yang mendambakan cinta..
bersabarlah...
karna cinta yang indah..
tak terjadi dalam sekejap...
Tuhan sedang mempersiapkan segala yang terbaik
bagimu...

buat temanku yang mempermainkan cinta...
sesuatu yang begitu murni dan tulus
bukanlah untuk di permainkan
cinta bukan suatu kehampaan
smoga kalian berhenti m'permainkan cinta
dan mulai merasakan kebahagiaan yang seutuhnya....


Puisi ni aku dpr dari email aku, grup Hidayahnet. Penulis asal tidak diketahui. Tersentuh plak hati ni bila membacanya...