this site is best viewed in 800 x 600 resolution with Mozilla Firefox

Tentang Aku



Apa? Awak Cakap Apa?!

Coretan Yang Dulu

Arkib Im

Rakan Blog Im

Pautan

Afiliasi

Penghargaan

Powered by Blogger





Sunday, August 07, 2005

Jurutera Sbg Sebuah Profesion


Yang mana satukah kerjaya ideal idaman anda?

PERKARA
PELAJAR KEJURUTERAAN KUTKM
PELAJAR AF3
Syarat KemasukanMinimum matrikulasi, politeknik atau STPM dengan keputusan yang cemerlang.Sekolah sampai darjah 6 je pun takpe. Yang penting mempunyai personaliti menarik. Yang lelaki preferably good-looking, yang perempuan preferably lawa. Tapi kalau tak berapa hensem atau lawa pun takpe if u have the voice to kill for and u know how to make the crowd love u.
Tempoh Pengajian4 tahun MINIMUM10 minggu MAKSIMUM
MatapelajaranMacam-macam jenis kursus, matematik kejuruteraan, kaedah berangka, statistik, power electronics, control, instrumentation, power system analysis, high voltage engineering, keusahawanan dll.Matapelajaran? Takde. Dia bagi lagu utk minggu ni, ko touch up la dlm kelas vokal, tarian dan persembahan
Syarat GradMesti mengambil dan lulus minimum 120 kredit yg telah ditetapkan dengan purata 17-18 kredit setiap sem

MUET minimum BAND 3

Pada tahun akhir wajib perlu menyiapkan projek sarjana muda yang memakan masa 2 semester atau 1 tahun

Hanya perlu menghadiri kelas vokal, tarian dan persembahan yang dijadualkan beberapa kali seminggu


BI kau melingkup tunggang langgang pun takpe janji persembahan ko grand

Pandai beraksi di depan kamera dan pandai berlakon seolah-olah macam kamera tu takde kat situ.
Sistem PenggredanCGPAAFUNDI
Biasiswa/PinjamanPTPTN, JPA atan KPM yang memberikan RM6000-RM7000 setahun

Perlu dibayar balik selepas bekerja nanti

Pinjaman boleh diconvert kepada biasiswa sekiranya beberapa syarat dipenuhi
Elaun tetap RM1500 sebulan (kadarnya mengikut tempoh anda berada di akademi)

Elaun pakaian RM2000

Elaun make-up dan aksesori RM500

Tajaan pelbagai jenis barangan sepanjang tempoh pengajian.

*Semua di atas adl elaun tau, bkn pinjaman.
Kemudahan Yg DisediakanAsrama disediakan dengan kadar bayaran RM500/semester

Makan tanggung sendiri

Transport sendiri ataupun bas kolej ke fakulti
Asrama percuma berupa banglo mewah 2 tingkat lengkap dengan perabot dan perhiasan


Makanan ditanggung 100%

Pengangkutan eksklusif dari banglo ke kelas dan tapak konsert.
Nak Jadi Pelajar Cemerlang...Mesti score dalam setiap peperiksaan, ujian dan assignment yang diberikanTak kisah, lupa lirik pun takpe, menari cam kayu pun takpe. Janji anda pandai bermain dengan emosi penonton untuk menarik diorg mengundi anda
Kelebihan Utk Pelajar TerbaikDapat anugerah dan pengiktirafan sewaktu majlis konvokesyen




Hadiah berupa wang tunai RM1000, sijil dan trofi.
Dapat anugerah dan pengiktirafan sewaktu majlis konvokesyen

Hadiah berupa:
-Wang tunai RM20,000
-Pangsapuri mewah bernilai RM175,900
-Kereta Suzuki Swift 1.5L Hatch
-Pakej percutian ke London dan Paris
-Sistem teater rumah
-Lain-lain barangan berjumlah kira-kira RM40,000
Peluang Pekerjaan Slps GradTidak menentu. Tengok nasib. Buat masa ini ada kira-kira 60,000 graduan menganggur di negara iniSecara automatik ditawarkan kontrak dengan Maestro Entertainment selama 3 tahun
Gaji PermulaanRM1800-RM2500 sebulanRM6000++ utk 1/2 jam


Patut la ramai beno budak malas nak blaja skrg ni. Sume nk jadi artis je. Just for thots... :)

13 Comments:

  • At 9:50 PM, Anonymous pinkRose said…

    harharhar....pakcik, best aa comparison nih..boleh membantu sesaper yg dlm dilema nak cari kerja..pasnih sure ramai yg akan nyanyi dlm toilet...

     
  • At 6:03 PM, Anonymous susana said…

    Awak sendiri seolah-olah jeles pada mereka, cuba fikir sampai bila keistimewaan tue akan mereka rasa. Dan perlu diingat kemuliaan seseorang itu pada akalnya, takkan nak rendahkan diri sendiri, satu lagi kalau diukur kejayaan pada gaji yang diperolehi nampaknya keikhlasan menuntut ilmu tue takde pada diri kita, dulu saya pun cam awak, rasa buat rugi jerk belajar bila tengok bebudak yang kerja kilang dah boleh bergaya, tapi satu yang kita kena fikir sekurang-kurangnya kita dah berjaya melepaskan fardhu kifayah, keluar nanti awak jadi engineer, sorang umat islam dah mempelopori bidang tu, jangan pandang hina pada org lain sebab kemuliaan seseorang tue terletak pada imannya, cubalah bersangka baik.....

     
  • At 6:37 PM, Anonymous imzadle said…

    susana,

    mmg btul kata2 awk. dan sy mhargainya. cuma sy rs sbb mgkn awk xknal sy, so mgkn awk ingt perbandingan sy tu sst yg bersifat serius. klau awk knal saya, dh tentu awk akn tau yg nukilan sy ni hny skdr jenaka utk mencuit hati dan mgkn juga mencuit minda teman-teman saya. ianya ada kaitan dgn presentation sy dlm kuliah 2 mgg lps. anyway, sy tau teguran awk adl utk kebaikan so thanks :)

     
  • At 6:40 PM, Anonymous pinkRose said…

    errmmm...susana, rasanya awak dah salah faham biler baca n3 tu...tunyyer blog dah tulis, sumernyer just for thots...

     
  • At 7:08 PM, Anonymous arie said…

    Heheheh...

     
  • At 9:37 AM, Blogger ChEEdaH said…

    nak masuk af gak pacikkk!!!

     
  • At 1:19 PM, Anonymous susana said…

    Saya yg patut minta maaf, saya memang tak kenal awak. Sorilah cuma bila baca n3 awak rasa seolah-olah awak rendahkan profession lain dan jadikan duit sebagai ukuran kejayaan. Dan memandang rendah pada org lain, tue jerk. Oklah sorry sekali lagi, cuma cuba baca kisah s.jibeng dlm mestika, masukkan sebagai pengajaran yang jgn fikirkan kesenangan org semata-mata sebab kita tak pernah berada dlm keadaan mereka, siapa tak nak berjaya beb

     
  • At 6:51 PM, Anonymous photollo said…

    ha..tau tak per...aper2 pun tindakan perlu di buat sebelum membuat kesimpulan..satu analisa yg baik..ada nilai etika yg tersendiri..bukan berkhutbah cuma betuli diri jua..
    jgn asyik nak angguk2 geleng2 jer..

     
  • At 10:21 AM, Anonymous susana said…

    Tapi kita harus ingat apa yang diucap adalah diri kita, so fikirkan yer....

     
  • At 11:05 AM, Anonymous imzadle said…

    hehehe...(tersengih dengan penuh makna)

     
  • At 2:44 AM, Anonymous atn said…

    immy, artis ni brapa % yg betul2 berjaya? baik jadi engineer stable income what?

     
  • At 1:18 PM, Blogger adleenda said…

    when i read this, it really bring a smile to me. dasat laa pacik. macik respek laa.. hahahah.. i know this is for suka2 jer. yg penting ilmu tu yg mahal. setiap org ada ilmu masing2 yg tak bleh nak dibeli dari org lain. Allah juga Maha Mengetahui :D

     
  • At 1:18 PM, Blogger adleenda said…

    This comment has been removed by a blog administrator.

     

Post a Comment

<< Home