this site is best viewed in 800 x 600 resolution with Mozilla Firefox

Tentang Aku



Apa? Awak Cakap Apa?!

Coretan Yang Dulu

Arkib Im

Rakan Blog Im

Pautan

Afiliasi

Penghargaan

Powered by Blogger





Friday, December 23, 2005

Puisi Si Awek Gedik


Oh awek, kenapalah engkau gedik?
Mata menggoda mengerdip-ngerdip
Suara merengek, buat-buat manja
Tapi sebenarnya mengada-ngada
Aduh!!! Kenapa, kenapa?!...

Adakah kerana kau perasan cantik?
Muka kau biasa-biasa aje.
Kawan kau yang kt sebelah tu lagi lawa.
Tapi dia boleh rilex je...
Kalau dihiasi adab sopan bukankah lebih memikat?
Tergedik-gedik macam tu, sapa nak dekat?

Kau desperate sangat ke?
Sampai terpaksa menebar jala.
Mana yang sangkut kau nak sauk aje.
Kau ingat kami ni apa?
Ohh..aku tidak akan tersangkut atau menyangkutkan diri
Pada jala-jemalamu yang penuh kepura-puraan itu.

Kau nak pikat sapa sebenarnya?
Kau nak pikat kawanku yang hensem itu?
Atau kawanku yang sorang lagi itu?
Maka hantarlah mesej berbunga-bunga itu pada mereka sahaja.
Tak payah hantar pada aku juga.
Aku tak nak baca la ungkapan I Love You, I Miss You dari kau.
Aku tak suka.
Aku betul-betul tak suka.
Mungkin maksud kau baik, sekadar bergurau mesra
Tapi bagi aku
Perkataan-perkataan itu cukup mahal nilainya.
Aku simpan dan hadiahkan
Cuma buat yang selayaknya
Bila tiba masa dan ketikanya

Perangai kau tu kau hentikan lerr...
Kau tak menarik minat sesiapa
Kecuali mungkin jejaka-jejaka
Yang nak jadikan kau stok geli-geli je.

Kau ada sifat istimewa
Tapi hiasilah dengan keayuan
Dan kelakuan yang sopan
Barulah cerah sikit harapan
Bertemu pasangan baik dan beriman

12 Comments:

  • At 9:48 AM, Anonymous pycnogenol said…

    Im, adakah 'message' dalam puisi ini ditujukan hanya kepada si-gedik tertentu, atau ditujukan khas kepada semua awek-awek gedik di Malaysia?
    Anyway, thank you for sending this important message loud and clear. I thought it was only me who cannot stand and 'berbulu dengan segala perlakuan gedik ini'
    Question: Have you not come across married women who still act 'gedik'? Some can even sound 'gedik' with their entries at their blogsites. Oh my God!!

     
  • At 11:28 AM, Blogger oRaNG YaNG BoRiNG said…

    agree with you pasal kata-kata

    i love you, i miss you tue sangat berharga......

     
  • At 12:04 PM, Anonymous sHa shinizzle said…

    hahaha

    jgn ingat laki jerk yg tak suke pompuan gediq nih. me face the same prob especially yg berlagak lembut mengalahkan daun tp biler blakang laki - biler gelak, ya Rabbi. pontianak mengilai pon sedap lagik. seriyesly, apsal susah2 nk jadik org lain? huh, hiprokrit dowh.

     
  • At 3:02 AM, Blogger Wong Ah Beng said…

    awek gedik-gedik..stok geli-geli.. herher.. nicee..

     
  • At 3:04 AM, Blogger imzadle said…

    pyc: sapa yg mkn megi perisa kari berapi, dialah terasa pedas. i've met married women yg kuat perasan, tp yg gedik tak perasan la plak.

    amoy: tau takpe

    sha: betul la sha. 2 face talam. depan lemah lembutnya mak aii. cakap pn halus mulus lemah gemalai. tapi belakang... mintak dijauhkan la aku dr spesis ni.

     
  • At 7:23 AM, Anonymous pycnogenol said…

    Okay, maybe 'perasan' is a better word when it comes to married women, and 'gedik' to those still single.
    I cant stand both species.
    Why cant people just be simple and genuine, huh?? I hope you'll be blessed with one soon, Im.

     
  • At 6:46 AM, Blogger franharolds7004 said…

    I read over your blog, and i found it inquisitive, you may find My Blog interesting. My blog is just about my day to day life, as a park ranger. So please Click Here To Read My Blog

     
  • At 1:20 PM, Anonymous Si Nana said…

    ye, saya awek gedik.

    hahahahaha....

    u know truly me better i guess.

     
  • At 5:34 PM, Blogger imzadle said…

    pyc: amin, amin ya rabbal 'alamin.

    nana: personally, abg rasa ko tak gedik. u r just friendly. tp tu dgn abg la kan, kot dgn lelaki lain, tatau la. huhuhu :-p

     
  • At 12:41 PM, Blogger hana_kirana said…

    hahahaha...

    i treat all guys equally. like u, dah kenal lama boleh la friendly. tapi kalau yang baru kenal tu normally they say i ni garang/sombong.

    in fact, i dont know how to be gedik. mind to give me one or two lessons on how to be gedik?

    WAHAHAHHAHAAH *gelak kuat2 bukan dalam hati*

     
  • At 2:42 PM, Anonymous Anonymous said…

    Gedik? Macam mana pulak yg lelaki tangan patah? Tak nak cuba betulkan diorang

     
  • At 1:26 AM, Anonymous jarri said…

    hmm.. aku nak cakap je. yg gedik-gedik ni mcm maruah diorg tu murah je. ape la nk gatal merenyam akt org... xsedar diri tuh.

    minta izin nak add link

     

Post a Comment

<< Home